В літній період значно зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій.
Слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота і діарея – це найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій (ГКІ), які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей та людей похилого віку.
Кишкові інфекції передаються через:
- вживання зараженої їжі чи води;
- під час купання у забруднених водоймах;
- через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться:
- у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти)4
- немитих фруктах та овочах.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають:
- готові страви;
- кондитерські вироби;
- молоко і молочні продукти;
- яйця.
Для того щоб уникнути захворювання, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.
Профілактика ГКІ:
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу;
- мийте руки кожного разу після відвідування туалету;
- мийте ретельно усі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- зберігайте продукти у закритому посуді чи пакетах;
- регулярно викидайте побутові та харчові відходи;
- запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень , де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- мийте посуд водою з мильним розчином після кожного використання.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сир, м'ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів;
- для оброблення сирих продуктів , користуйтеся окремим кухонним приладдям;
- ретельно мийте обладнання та посуд після використання сирої їжі.
Зберігайте їжу правильно:
- якщо можливо, зберігайте усі приготовані та швидкопсувні продукти у холодильнику;
- не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника.
Вживайте свіжі вимиті продукти:
- обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;
- мийте фрукти і овочі чистою (за потреби знезараженою чи кип’яченою) водою;
- не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця.
Будьте уважними та бережіть своє здоров’я.