ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ НА ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

В літній період значно зростають  ризики виникнення гострих кишкових інфекцій. 

 

 

Слабкість, підвищена температура, біль у животі, блювота і діарея – це найпоширеніші симптоми  гострих кишкових інфекцій (ГКІ),  які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей та людей похилого віку.

Кишкові інфекції передаються через:

  •  вживання зараженої їжі чи води;
  •  під час купання у забруднених водоймах;
  •  через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться:

  •  у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти)4
  •  немитих фруктах та овочах.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають:

  •  готові страви;
  • кондитерські вироби;
  •  молоко і молочні продукти;
  •  яйця.

Для того щоб уникнути захворювання, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.

Профілактика ГКІ:

Підтримуйте чистоту:

  •  мийте руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу;
  •  мийте руки кожного разу після відвідування туалету;
  •  мийте ретельно усі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  •  зберігайте продукти у закритому посуді чи пакетах;
  •  регулярно викидайте побутові та харчові відходи;
  •  запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень , де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  •  мийте посуд водою з мильним розчином після кожного використання.

 Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  •  відокремлюйте сир, м'ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших харчових продуктів;
  •  для оброблення сирих продуктів , користуйтеся окремим кухонним приладдям;
  •  ретельно мийте обладнання та посуд після використання сирої їжі.

 Зберігайте їжу правильно:

  •  якщо можливо, зберігайте усі приготовані та швидкопсувні продукти у холодильнику;
  •  не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника.

 Вживайте свіжі вимиті продукти:

  •  обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;
  •  мийте фрукти і овочі чистою (за потреби знезараженою чи кип’яченою) водою;
  •  не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  •  не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця.

Будьте уважними та бережіть своє здоров’я.