ОВОЧІ ТА ФРУКТИ: СКІЛЬКИ ЇСТИ, ЩОБ БУТИ ЗДОРОВИМ?

Літо – сезон садовини й городини, тож важливо скористатися з цієї пори, щоби перейти до більш здорових харчових звичок. 

 

Без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання цієї групи продуктів у світі сталося 3,9 млн смертей.

Як це пов’язано?

Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ):

  •  ожиріння;
  •  серцево-судинних хвороб;
  •  певних видів раку.

Важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів на день, з яких овочі – приблизно половина.

Ось деякі поради щодо вживання:

1. Вживайте різні овочі й фрукти.
Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.

2. Не нехтуйте розмаїттям форм
Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.

3. Експериментуйте з рецептами
Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.

4. Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі

Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.