ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ У СПЕКУ

Літній період є найбільш сприятливим для виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) – групи інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та ураженням переважно шлунково-кишкового тракту. 

 

Статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) свідчать, що у світі щороку реєструється понад 200 млн хворих з гострими кишковими інфекціями (ГКІ), з яких 500 тис. випадків завершуються смертю. Відомо, що найбільш вразливою групою є діти віком від 6 міс до 2 років, оскільки вони мають найвищий показник сприйнятливості до ГКІ.

За перші п'ять місяців 2024 року в Україні було зафіксовано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (минулого року зареєстровано 17 111 випадків). Найбільша кількість випадків ГКІ зафіксована в Одеській (2313 випадків, або 11,4% від загальної кількості), Дніпропетровській (1721 випадок, або 8,5%), Львівській (1832 випадки, або 8,9%) та Вінницькій областях (1660 випадків, або 8,2%).

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.

Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.

За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень:

  • інфекційно-токсичного шоку;
  • ниркової недостатності;
  • гіповолемічного шоку;
  • смерті.

Симптоми ГКІ
Період від зараження до перших клінічних проявів триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з'являються нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива сильна загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38-39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.

При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.

Не займайтеся самолікуванням, оскільки неправильне лікування може погіршити стан.

Профілактика ГКІ
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

  • купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше ніж на 2 години;
  • зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
  • використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
  • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
  • в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Джерело: Центр громадського здоров’я України