Літній період є найбільш сприятливим для виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ) – групи інфекційних захворювань різної етіології (вірусної, бактеріальної, грибкової, паразитарної), які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та ураженням переважно шлунково-кишкового тракту.
Статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) свідчать, що у світі щороку реєструється понад 200 млн хворих з гострими кишковими інфекціями (ГКІ), з яких 500 тис. випадків завершуються смертю. Відомо, що найбільш вразливою групою є діти віком від 6 міс до 2 років, оскільки вони мають найвищий показник сприйнятливості до ГКІ.
За перші п'ять місяців 2024 року в Україні було зафіксовано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (минулого року зареєстровано 17 111 випадків). Найбільша кількість випадків ГКІ зафіксована в Одеській (2313 випадків, або 11,4% від загальної кількості), Дніпропетровській (1721 випадок, або 8,5%), Львівській (1832 випадки, або 8,9%) та Вінницькій областях (1660 випадків, або 8,2%).
У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.
Вразливими до кишкових інфекцій є літні люди, діти, люди з хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом.
За тяжкого перебігу без своєчасного медичного втручання ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень:
- інфекційно-токсичного шоку;
- ниркової недостатності;
- гіповолемічного шоку;
- смерті.
Симптоми ГКІ
Період від зараження до перших клінічних проявів триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з'являються нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива сильна загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38-39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.
Не займайтеся самолікуванням, оскільки неправильне лікування може погіршити стан.
Профілактика ГКІ
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях і офіційних торгових мережах. Не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні;
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С, не залишайте готову їжу за кімнатної температури довше ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти, дотримуючись температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
- в умовах тривалої відсутності електроенергії не вживайте харчові продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Джерело: Центр громадського здоров’я України